Permanente Ontharen
Hoe werkt permanente lichtontharing?
Het doel van alle technieken voor permanente lichtontharing is het uitschakelen van de activiteit in de haarzakjes. Dit probeert men altijd te bereiken door het selectief aanvoeren van warmte. Als de temperatuur rond een haarzakje stijgt, kleven de eiwitstructuren in de cellen van het haarzakje samen zodat daar nooit meer een haartje kan geproduceerd worden (dit heet ‘selectieve fotothermolyse’).
Samengevat gaat permanente ontharing daarom als volgt in zijn werk:
– Het haar bevat kleurstof – De kleurstof absorbeert het licht van de behandeling
– Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte-energie waardoor de groeicellen van het haartje gaan verkleven en het haarzakje vernietigd wordt.
Hoeveel behandelingen zijn nodig?
Met een efficiënt systeem, zoals Energist UltraPlus VPL™, heeft u gemiddeld 4 à 8 behandelingen nodig. Meerdere factoren spelen hierbij een rol: de huidskleur en haarkleur, de dikte van de haren, de haardichtheid, de zone, en welke ontharingstechniek men in het verleden heeft toegepast.
Ook het juist inschatten en het respecteren van de groeifases naar behandelfrequentie toe, speelt een belangrijke rol. Dit vergt integriteit en ervaring van de behandeltherapeut.
Voorbeeld: Na een eerste behandeling, op de benen bijvoorbeeld, vallen praktisch alle haren uit. Men is dan zo goed als haarvrij gedurende ongeveer 12 weken. Echter, enkel van de haren die in de groeifase waren (max. 25 à 30%) zullen de meeste vernietigd zijn. Na +/- 12 weken is de volgende lichting haren in de groeifase en kunnen die haren weer effectief permanent verwijderd worden.
Het interval tussen de behandelingen moet dus samengaan met de groeifase van de desbetreffende zone:
- Gelaat: stoppelharen: om de 4 weken
- Gelaat: fijne haren: om de 6 à 8 weken
- Oksels en bikini: om de 8 à 10 weken
- Benen, armen, rug, borst en buik: om de 12 weken.
Dit zijn echter richtlijnen en deze moeten individueel bijgestuurd worden; te vroeg herbehandelen heeft geen enkele zin, de volgende lichting haren moet duidelijk in de groeifase zijn bij elke volgende behandeling.
Hoeveel behandeling iemand nodig heeft hangt ook af van het beoogde resultaat. Compleet haarloos zijn is meestal een niet realistische verwachting. Er zullen altijd wat restharen en donshaartjes overblijven. Ook dient men er rekening mee te houden dat de hormoonhuishouding te allen tijde voor enkele nieuwe haren kan zorgen, die eventueel met een onderhoudsbeurt te verwijderen zijn.
In de medische rapporten spreekt men van succesvolle permanente ontharing* wanneer men 80 à 90% haarreductie constateert.